Your cart is currently empty!
türkiye’de kumar yargı yetkisi uzlaşma 8
Ceza Muhakemesi Hukukunda Seri ve Basit Yargılama Usulleri Bozanoğlu Hukuk Bürosu
(2) Telefon hatları ilefrekanslarından veya elektromanyetik dalgalarla yapılan şifreli veya şifresizyayınlardan sahibinin veya zilyedinin rızası olmadan yararlanan kişi, altıaydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. (2) Birinci fıkrada belirtilenyerleri ve yapıları kirleten kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî paracezası ile cezalandırılır. – (1) Hukuken geçerli rızaya dayalı olmaksızın,kişiden organ alan kimse, beş yıldan dokuz yıla kadar hapis cezası ilecezalandırılır. Suçun konusunun doku olması hâlinde, iki yıldan beş yıla kadarhapis cezasına hükmolunur. – (1) Taksirle başkasının vücuduna acı verenveya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üçaydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. – (1) Yukarıdaki maddelerde yazılı suçlarıişlemek maksadıyla örgüt kuran veya yöneten kişi, on yıldan onbeş yıla kadarhapis cezası ile cezalandırılır. (3) Azmettirenin belli olmamasıhâlinde, kim olduğunun ortaya çıkmasını sağlayan fail veya diğer suç ortağıhakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine yirmi yıldan yirmibeş yılakadar, müebbet hapis cezası yerine onbeş yıldan yirmi yıla kadar hapis cezasınahükmolunabilir. (2) Birinci fıkrada yazılıderecede olmamakla birlikte işlediği fiille ilgili olarak davranışlarınıyönlendirme yeteneği azalmış olan kişiye, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyerine yirmibeş yıl, müebbet hapis cezası yerine yirmi yıl hapis cezasıverilir. Diğer hâllerde verilecek ceza, altıda birden fazla olmamak üzereindirilebilir.
A) Şüpheli veya sanığın bütün usul işlemlerinde, hükmün infazında veyaaltına alınabileceği diğer yükümlülükleri yerine getirmek üzere hazırbulunması. Bu ihtarların yapıldığınıbelirten ve yeni adresleri içeren tutanak veya tutukevi müdürünün düzenleyeceğibelgenin aslı veya örneği yargı merciine gönderilir. (6) Gözaltına alınan kişi bırakılmazsa, en geç bu süreler sonunda sulhceza hâkimi önüne çıkarılıp sorguya çekilir. – (1) Zehirlenme şüphesi olan hâllerde organlardan parça alınırken,görünen şekli ile organın tahribatı tanımlanır. Ölüde veya başka yerlerdebulunmuş şüpheli maddeler, görevlendirilen uzman tarafından incelenerek tahliledilir. – (1) Yeni doğanın cesedi üzerinde adlî muayene veya otopside, doğumsırasında veya doğumdan sonra yaşam bulgularının varlığı ve olağan süresindedoğup doğmadığı ve biyolojik olarak yaşamını rahim dışında sürdürebilecek kadarolgunlaşmış olup olmadığı veya yaşama yeteneği bulunup bulunmadığı saptanır. – (1) 78 inci madde uyarınca moleküler genetik incelemeler yapılmasınasadece hâkim karar verebilir. (4) Bu madde gereğince alınacak hâkim veya mahkeme kararlarına itirazedilebilir.
(2) Yangın, bina çökmesi, toprakkayması, çığ düşmesi, sel veya taşkın tehlikesine neden olan kişi, üç aydan biryıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. İşlenmesi hâlinde, şikâyetüzerine, fail hakkında iki aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasınahükmolunur. (2) Rızaya dayalı olsa bile,kısırlaştırma fiilinin yetkili olmayan bir kişi tarafından işlenmesi hâlinde,bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (5) Rızaya dayalı olsa bile,gebelik süresi on haftayı doldurmamış olan bir kadının çocuğunun yetkili olmayanbir kişi tarafından düşürtülmesi hâlinde; iki yıldan dört yıla kadar hapiscezasına hükmolunur. Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan diğer fiiller yetkiliolmayan bir kişi tarafından işlendiği takdirde, bu fıkralara göre verilecekceza, yarı oranında artırılarak hükmolunur. – (1) Yaşı, hastalığı veya yaralanmasıdolayısıyla ya da başka herhangi bir nedenle kendini idare edemeyecek durumdaolan kimseye hâl ve koşulların elverdiği ölçüde yardım etmeyen ya da durumuderhâl ilgili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis veya adlî paracezası ile cezalandırılır. – (1) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindekietkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olmasıhâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlîpara cezasına hükmolunur. (4) Kasten yaralama sonucundaölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci fıkrasına giren hâllerdesekiz yıldan oniki yıla kadar, ikinci fıkrasına giren hâllerde ise oniki yıldanonaltı yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. – (1) Başkasını intihara azmettiren, teşvikeden, başkasının intihar kararını kuvvetlendiren ya da başkasının intiharına herhangibir şekilde yardım eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ilecezalandırılır. (4) Hâkim, ekonomik ve şahsîhâllerini göz önünde bulundurarak, kişiye adlî para cezasını ödemesi içinhükmün kesinleşme tarihinden itibaren bir yıldan fazla olmamak üzere mehilverebileceği gibi, bu cezanın belirli taksitler hâlinde ödenmesine de kararverebilir.
(2) Ancak, hâkimin oturumsırasında reddedilmesi hâlinde, bu konuda bir karar verilebilmesi için oturumaara vermek gerekse bile ara vermeksizin devam olunur. Şu kadar ki, 216 ncımadde uyarınca tarafların iddia ve sözlerinin dinlenilmesine geçilemez ve retkonusunda bir karar verilmeden reddedilen hâkim tarafından veya onunkatılımıyla bir sonraki oturuma başlanamaz. (4) Ret isteminin kabulü halinde, davaya bakmakla bir başka hâkim veyamahkeme görevlendirilir. (2) Sonradan ortaya çıkan veya öğrenilen sebeplerle duruşma veyainceleme bitinceye kadar da hâkimin reddi istenebilir. Ancak bu istemin, retsebebinin öğrenilmesinden itibaren yedi gün içinde yapılması şarttır. (2) Cumhuriyet savcısı; şüpheli, sanık veya bunların müdafii; katılanveya vekili, hâkimin reddi isteminde bulunabilirler\. Heyecan dolu slot oyunlarında dönüş yap, gerçek ödüller kazan. paribahis\.
(1) Hâkim, kararını ancak duruşmaya getirilmiş ve huzurunda tartışılmış delillere dayandırabilir. (1) Ortaya konulan delillerle ilgili tartışmada söz, sırasıyla katılana veya vekiline, Cumhuriyetsavcısına, sanığa ve müdafiine veya kanunî temsilcisine verilir. (1) Bir açıklamayı ve görüşü içeren resmî belge ve diğer yazılar ve fennî muayene ve doktorraporlarının okunmasından sonra gerekli görülürse belge ve diğer yazılar veya raporda imzası bulunanlar, açıklamadabulunmak üzere duruşmaya çağrılabilirler. (2) Tanıklıktan çekinebilecek olan kişi, duruşmada tanıklıktan çekindiğinde, önceki ifadesine ilişkin tutanakokunamaz. (1) Birden çok Cumhuriyet savcısı ve birden çok avukat aynı zamanda duruşmaya katılabilecekleri gibiaralarında işbölümü de yapabilirler. (4) İstinabe olunan mahkeme, büyükşehir belediye sınırları içerisinde ise, ilgililer kendi yargı çevresinde bulunmasada büyükşehir belediye sınırları içerisinde yerine getirilmesi gereken istinabe evrakını geri çevirmeksizin gereğini yapar. (1) İddianamenin kabulüyle, kamu davası açılmış olur ve kovuşturma evresi başlar. (2) İtiraz dilekçesinde, kamu davasının açılmasını gerektirebilecek olaylar ve deliller belirtilir. (5) İşlemde hazır bulunan ilgililerce onanmak üzere tutanağın kendilerini ilgilendiren kısımları okunur veyaokumaları için kendilerine verilir. (3) Müdafi veya vekil sıfatıyla hazır bulunduğu işlemlerle ilgili tutanakta avukatın isim ve imzasına da yer verilir.
- Çerez kullanımının durdurulması, internet sitemizdeki bazı fonksiyonların kullanımını sınırlandırabilecektir.
- Trafik para cezasına karşı itiraz süresi, polisin sürücüyü durdurarak kişinin yüzüne karşı yazdığı cezalarda, cezanın yazıldığı tarihten itibaren başlar.
- Tanıktan,tanıklık edeceği konulara ilişkin bildiklerini söylemesi istenir ve tanıklık ederken sözü kesilmez.
- Kanunî temsilci şüpheli veya sanık ise, bu kişilerinçekinmeleri konusunda karar veremez.
Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idarî para cezası kararı kesinleşecektir. (3) Fiil, failin taksiri sonucumeydana gelmiş ise birinci fıkrada yazılı olan hâlde, faile altı aydan ikiyıla, ikinci fıkrada yazılı hâllerden birinin varlığı hâlinde ise üç yıldansekiz yıla kadar hapis cezası verilir. (4) Savaş zamanındayükümlülüklerin yerine getirilmesinde hile yapan yukarıdaki fıkralarda yazılıkişilere on yıldan onbeş yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezasıverilir. (2) Bir kimseyi fuhşa teşvikeden, bunun yolunu kolaylaştıran ya da fuhuş için aracılık eden veya yer temineden kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis ve üçbin güne kadar adlî paracezası ile cezalandırılır. Fuhşa sürüklenen kişinin kazancından yararlanılarakkısmen veya tamamen geçimin sağlanması, fuhşa teşvik sayılır. (5) Üç ve dördüncü fıkralardakiürünlerin içeriğini basın ve yayın yolu ile yayınlayan veya yayınlanmasınaaracılık eden ya da çocukların görmesini, dinlemesini veya okumasını sağlayankişi, altı yıldan on yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ilecezalandırılır.
Dilekçe verildiği anda usuleilişkin yapılamayan işlemler de yerine getirilir. (2) Kanun yoluna başvuru hakkı kendisine bildirilmemesi halinde de, kişikusursuz sayılır. – (1) Tebligat, bu Kanunda belirtilen özel hükümler saklı kalmakkoşuluyla, ilgili kanunda belirtilen hükümlere göre yapılır. (2) Kararlarda, başvurulabilecek kanun yolu, süresi, mercii ve şekilleribelirtilir. – (1) Hâkim, yasaklılığını gerektiren sebeplere dayanarak çekindiğinde;merci, bir başka hâkimi veya mahkemeyi davaya bakmakla görevlendirir. – (1) Hâkimin reddi, mensup olduğu mahkemeye verilecek dilekçeyle veyabu hususta zabıt kâtibine bir tutanak düzenlenmesi için başvurulması suretiyle yapılır. (2) Bağlantılı ceza davalarının değişik mahkemelerde bakılmasınabaşlanmış olursa, Cumhuriyet savcılarının istemlerine uygun olmak koşuluyla,mahkemeler arasında oluşacak uyuşma üzerine, bu davaların hepsi veya bir kısmıbu mahkemelerin birinde birleştirilebilir. (2) Türk bayrağını taşıma hakkına sahip olan hava taşıtları iledemiryolu taşıtları hakkında da yukarıdaki fıkra hükümleri uygulanır.
(6) Mahkemece gerekli görülmesi hâlinde bu madde uyarınca hüküm verilinceye kadar her aşamada duruşma açmak suretiyle genel hükümler uyarınca yargılamaya devam edilebilir. “(4) Cumhuriyet savcısı veya hâkim tarafından ifade ve beyanının özel ortamda alınması gerektiği ya da şüpheli veya sanık ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen çocuk veya mağdurların ifade ve beyanları özel ortamda uzmanlar aracılığıyla alınır. Tahkim ile ilgili olarak, “Türk Spor Kurumu Kanunu Tasarısı”na da kısaca değinmek yararlı olacaktır. Buna göre Tahkim Kurulu, dokuz asil, dokuz yedek üyeden oluşmakta ve üyeler altı yıl için görevlendirilmektedir. Tahkim Kurulu’nun, Spor Yüksek Kurumu ile spor federasyonları, kulüp, sporcu, antrenör, hakem ve diğer spor elemanları arasında çıkan uyuşmazlıklar ile federasyon disiplin kurullarınca verilen cezalara yapılacak itirazları inceleyerek kesin karara bağlayacağı belirtilmektedir. Maddesine göre Disiplin Kurulu[110]; “Amatör Futbol Disiplin Kurulu” ve “Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Leave a Reply